Media: Opknapbeurt station Hardenberg: koffiebar in ‘vandalenpand’ en meer plek voor fietsen

Gepubliceerd op 2 april 2025 om 14:19

De vaak vernielde wachtruimte krijgt een koffiebar en er komen minstens 350 extra fietsparkeerplaatsen. Daar blijft het niet bij. Het station van Hardenberg krijgt het komende jaar een paar flinke upgrades.

De stad blijft voorlopig groeien – en dus wordt het station ook meer gebruikt, stelt de gemeente Hardenberg. Om met het openbaar vervoer reizen aantrekkelijk te houden, ligt er nu een pakket maatregelen. Die maatregelen moeten binnen een jaar uitgevoerd zijn.

 

Veiliger wachten

Het stationsgebouw zelf springt het meest in het oog. Dat stamt uit 1905 en is een gemeentelijk monument, maar die memo hebben vandalen over het hoofd gezien. De wachtruimte en toiletten moesten het vaak ontgelden en het pand werd meermaals gesloten. Dat is op het moment ook het geval.

Een koffiebar met snacks moet wachten aangenamer en veiliger maken. Een lokaal gevestigd bedrijf heeft zijn interesse daarvoor gemeld. Op verzoek van de NS draagt de gemeente eenmalig bij aan de verbouwkosten. Hardenberg wil wel garanties over bijvoorbeeld de openingstijden.

Het ‘kale’ voorplein wordt op een dusdanige manier vergroend, dat de loopstromen van het station naar de stationsstraat beter gefaciliteerd worden. Althans, dat is het idee. Verder komen er bushokjes en – net als bij andere stations in de gemeente – deelauto’s. Ook wordt de reizigersinformatie op het perron verbeterd.

 

Meer fietsplekken

De pakweg 1000 fietsplekken zijn vaak voor het overgrote deel bezet en daarom komen er minimaal 350 bij op gemeentegrond. In tegenstelling tot de bestaande fietsparkeerplaatsen zullen de nieuwe niet overdekt zijn. Dat komt onder andere door de aanwezige kabels en leidingen op de locatie.

Met 1400 plekken zit het naar verwachting tot 2030 wel snor, maar een decennium later zijn 1700 plekken nodig, is de prognose. Net als landelijk wordt ook in Hardenberg steeds meer gefietst en voor bijvoorbeeld inwoners uit woonwijk Marslanden is het sneller dan met de auto, betoogt de gemeente.

 

Goed voor vijf tot tien jaar

Het totale project kost zo’n 667.000 euro. Hardenberg heeft voor het project subsidie aangevraagd voor het verbeteren van verkeershubs bij de provincie Overijssel. Dat gaat om een subsidie van 75 procent, tot een maximum van 400.000 euro.  De gemeente hoopt dat het station weer vijf tot tien jaar vooruit kan dankzij deze verbeterpunten. Het lijstje maatregelen staat los van de bredere ontwikkeling van het stationsgebied. Dat is een project van de langere adem, waarmee tientallen miljoenen zijn gemoeid.

 

Bron: De Stentor - Geschreven door: Max Veerbeek - Foto: Enzio Ardesch

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.